BORŠA: Zhorela legendárna vŕba pred Rákocziho kaštieľom

06.03.2013 Trebišov

Borša 5. marca (TASR) - Mohutná vŕba, ktorú podľa legendy pred kaštieľom v obci Borša (okres Trebišov) zasadil vodca protihabsburského povstania František Rákoczi II. (1676 – 1735), dnes zhorela. Oheň na starý bútľavý strom preskočil z kopy lístia, ktoré v blízkosti pálili v rámci čistiacich prác.

Neopatrnosť priznal kastelán kaštieľa István Kázmér. Lístie na mieste pohrabali a pálili pred blížiacou sa slávnosťou výročia Rákocziho narodenia. Kopa bola podľa správcu zhruba 15 metrov od stromu.

"Ja som na vine, pohrabali sme lístie a zapálili, odskočil som si na chvíľu dnu a keď som vyšiel, už bola vŕba v plameňoch. Bola na 95 percent suchá, takže už aj tak by bol s ňou koniec," povedal so smútkom Kázmér pre TASR.

Nešťastný kastelán s obľubou zvykol rozprávať návštevníkom legendu, ako dvojročný František Rákoczi II. zapichol do zeme vŕbový prútik, z ktorého vyrástol vysoký strom.

Keďže dutý strom tlel zvnútra, zasahujúci hasiči z Trebišova nedokázali skryté miesta uhasiť. "Nariadené bolo použitie výškovej techniky, určitá časť stromu sa odrezala a takto sme to dohasili," uviedol pre TASR vedúci zásahu hasičov Róbert Adam. Zrezanie bolo podľa neho nutné, keďže konáre hrozili zrútením na strechu kaštieľa. Nešlo pritom o chránený strom.

Vŕba stála blízko Rákocziho bronzovej busty, ktorú minulý týždeň ukradli a rozrezali páchatelia s úmyslom jej predaja v zberných surovinách. Bustu napokon našla polícia v miestnej garáži. Tento priestor tak v priebehu pár dní postihli dve nešťastia. Je však pravdepodobné, že suchý strom by museli pre hrozbu pádu skôr či neskôr aj tak zrezať.
 

Vyberte región